Alle Economische Adviesbureaus in Groningen

Aanbevolen economische adviesbureaus

E&E Advies BV

E&E Advies BV

Laan Corpus den Hoorn 300,
Groningen

Bekijk

Blader per stad

Groningen

Groningen

1 economisch adviesbureau gevonden

Lees meer over Groningen

Vlag en wapen

Vlag
De provinciale vlag is vastgesteld in 1950. Ook de vlag verwijst naar stad en Ommelanden. De rode en blauwe hoekvlakken verwijzen naar de kleuren van de Ommelanden, het centrale groene kruis verwijst naar de stad en de handelsrelatie die de Stad in de Middeleeuwen had met de Scandinavische landen. In tegenstelling tot het Scandinavische model echter, staat het kruis bij de Groninger vlag in het midden. Dit benadrukt de centrale positie van de stad Groningen in het heden en het verleden.

Wapen
Het wapen van de provincie Groningen is officieel vastgesteld bij Koninklijk Besluit op 30 december 1947. Het wapen dateert echter al uit de zestiende eeuw. Het is tot stand gekomen nadat de stad en de Ommelanden, na de reductie van de stad in 1594 verenigd werden in een gewest. Het wapen is dan ook een combinatie van het wapen van de stad en het wapen van de Ommelanden.

In het eerste en derde kwartier staat het wapen van de stad. Hiermee worden de gebieden gesymboliseerd die rechtstreeks onder het bestuur van de stad vielen (Gorecht, beide Oldambten, Reiderland en Westerwolde).

In het tweede en vierde kwartier staat het wapen van de Ommelanden. Dit bestaat uit een zilveren schild met drie blauwe balken en elf rode harten. De drie balken staan voor de drie Ommelanden, Hunsingo, Fivelingo en Westerkwartier. De elf rode harten verwijzen naar de onderkwartieren van de drie Ommelanden. De rode harten zijn niet afgeleid van de Friese vlag, die pas uit de 19e eeuw dateert (zie Klein Friesland en de geschiedenis van de Friese vlag).

Het wapen wordt gedekt door een gouden kroon van vijf bladeren en vier parels. Het wordt aan weerszijden vastgehouden door een gouden leeuw als symbool van Nederland.

Cultuur

Taal
Oorspronkelijk was het grootste deel van de huidige provincie Groningen Friestalig. Alleen in de stad en directe omgeving, en in Westerwolde werd in het verleden al een Nedersaksisch dialect gesproken. Vermoedelijk door de groeiende invloed van de stad op de Ommelanden hebben deze laatsten het Fries ingeruild voor het Gronings.

Het Gronings heeft binnen de groep van de Nedersaksische dialecten een duidelijke eigen plaats. Aangenomen wordt dat dit deels komt door de invloed die het Fries heeft gehad op de vorming van het dialect. Het dialect dat het meest verwant is aan het Gronings wordt ook niet in Nederland gesproken, maar direct over de grens in Oost-Friesland waar zich een vergelijkbaar proces, van Fries naar Nedersaksisch heeft voorgedaan. Overigens is nog steeds een zeer klein gedeelte, in het zuidelijke Westerkwartier, van de provincie Friestalig. Waarschijnlijk is dit het gevolg van recentere immigratie vanuit Friesland, gezien in de Ommelanden overwegend Oosterlauwers Fries werd gesproken.

Volksgebruiken
Typisch Groningse volksgebruiken zijn neutenschaiten, ook op e gorre genoemd, kinken en kaaibakken.

In plaatsen als Ter Apel en Kloosterburen, met een aanzienlijk katholiek bevolkingsdeel, wordt carnaval gevierd. Op het Hoogeland wordt hier en daar nog een meiboom geplant . Net zoals in Limburg en andere delen van het land wordt er op 11 november langs de deuren gelopen voor Sint-Maarten. Aan deze Sint-Maarten hebben de Martinikerk en de Martinitoren in de Stad hun naam te danken.

In Westerwolde viert men in plaatsen als Onstwedde en Jipsinghuizen op 21 december Sint-Thomas. Op deze kortste dag van het jaar worden de kwade geesten verjaagd door op midwinterhoorns te blazen. Op 6 januari, Driekoningen, gingen kinderen vroeger langs de deuren om vervolgens snoep te ontvangen van de bewoners. Tegenwoordig wordt dit zelden tot niet meer gedaan.

Streekproducten en -gerechten
De provincie Groningen heeft, net zoals de meeste andere regio's, eigen streekproducten en streekgerechten. Voorbeelden hiervan zijn spekdikken, Groninger koek en poffert.

Cultureel erfgoed
Het cultuurhistorische erfgoed van de provincie wordt vooral gevormd door de oude dorpskerken, en door borgen (versterkte landhuizen, zoals de Fraeylemaborg in Slochteren). Langs de Duitse grens liggen de vestingdorpjes Bourtange, Bad Nieuweschans en Oudeschans. De stad Groningen kent, ondanks aanzienlijke schade die aan het einde van de Tweede Wereldoorlog werd aangericht, ook een flink aantal monumenten. In het Groninger museum zijn, naast de historische voorwerpen uit allerlei delen van Groningen en de rest van de wereld, ook stukken hedendaagse kunst te bezichtigen.

Groningen heeft een eigen feestdag, Gronings Ontzet, gevierd op 28 augustus.

De olle grieze Martinitoren en de Martinikerk zijn het 'beeldmerk' van Stad en Ommelanden.

Toerisme
Groningen is lang een toeristisch onbekend gebied gebleven. Het culturele erfgoed, vooral de stad en de vesting Bourtange en bezienswaardigheden als het Nationaal Park Lauwersmeer, de Hortus Haren en de natuur in Westerwolde en het Westerkwartier vormen de belangrijkste redenen voor toeristen om naar de provincie Groningen te komen. Vooral de stad heeft zich de afgelopen decennia ontwikkeld tot geliefd doel voor dagtrips en lange weekends, niet alleen voor Nederlanders, maar in toenemende mate ook voor buitenlanders.

Aanbevolen content over Groningen

Foto's

Video's

Winterse provincie Groningen

Winterse provincie Groningen vanuit de lucht

Groningen van boven

Bekijk de compilatie van de mooiste luchtshots van Groningen.

Provincie Groningen

Een van de top thema's van de Provincie Groningen is leefbaarheid.

Zeven redenen om Groningen te bezoeken

Er gaat niets boven Groningen: in deze film ziet u waarom de provincie Groningen een bezoek waard is!

Links

VVV Groningen

www.vvvgroningen.nl

Wat maakt Groningen nou eigenlijk Groningen? Laat u verrassen door de verschillende gezichten van zowel de stad als provincie.

Bezoek

Laatste nieuws

Gratis een elektrische driewielfiets uitproberen
03-07-2025 11:17

Inwoners van de provincie Groningen kunnen vanaf maandag 7 juli een week lang gratis een elektrische driewielfiets uitproberen. Fietsen is gezond, duurzaam en het draagt bij aan een prettige leefomgeving. In samenwerking met Groningen Bereikbaar zet de provincie Groningen daarom in op het stimuleren van fietsen. Omdat niet iedereen op een fiets met twee wielen kan fietsen, kunnen inwoners nu een elektrische driewielfiets uitproberen en kijken of dit iets voor hen is.

Lees meer

Uitvoering Sociale Agenda Nij Begun van start
02-07-2025 11:47

De uitvoering van de Sociale Agenda van Nij Begun gaat na de zomervakantie van start. Er wordt geïnvesteerd in ondersteuning van jongeren zodat zij niet stoppen met hun opleiding, het mogelijk maken van extra activiteiten op scholen op het gebied van o.a. cultuur en muziek, armoedebestrijding en het bieden van laagdrempelige hulp bij mentale problemen. Daarnaast komt geld beschikbaar voor programma’s om de digitale geletterdheid van inwoners te verbeteren en om het Gronings en Drents (Nedersaksisch) te stimuleren. Ook kunnen de eerste mensen dit najaar aan de slag met een speciaal gecreëerde Nij Begun baan, voor inwoners die een nieuwe kans verdienen om aan het werk te komen.

Lees meer

Onderhoud Eemshavenweg: weekendafsluiting op 5 en 6 juli
02-07-2025 09:13

De Eemshavenweg (N46) is in het weekend van 5 en 6 juli afgesloten in beide richtingen. Het noordelijke deel van de N46 is op zaterdag 5 juli een dag dicht. Het zuidelijke deel is op zondag 6 juli een nacht en een dag dicht.

Lees meer

Provincie stimuleert inclusieve samenleving met nieuwe subsidie
01-07-2025 13:48

In een inclusieve samenleving kan iedereen meedoen, ongeacht onderlinge verschillen. Daarom heeft de provincie de nieuwe subsidieregeling Diversiteit, Gelijkwaardigheid en Inclusie ontwikkeld. Met deze regeling kunnen Groningers kleinschalige of juist gemeente-overstijgende activiteiten organiseren. Deze activiteiten richten zich op het bestrijden van discriminatie en uitsluiting, en het vergroten van de zichtbaarheid, emancipatie en sociale acceptatie van verschillende doelgroepen. Voor 2025, 2026 en 2027 is er ieder jaar 150.000,- euro beschikbaar.

Lees meer

Zwarte wiek op windturbines maakt in Eemshaven geen verschil
01-07-2025 10:02

Turbines met één zwarte wiek leiden niet automatisch tot minder vogelslachtoffers. Dat blijkt uit een pilot in de Eemshaven die op initiatief van de provincie Groningen en energiebedrijf RWE werd uitgevoerd. Hoewel de inzet van een zwarte wiek elders leidde tot een forse vermindering van het aantal vogelslachtoffers, werd in Groningen geen opvallend verschil waargenomen.

Lees meer

Themabijeenkomst Landbouw & Water: kennis delen en samenwerken aan schoner water
01-07-2025 08:46

Op initiatief van gedeputeerde Karin Dekker en Monique Plantinga (DB-lid Wetterskip Fryslân en vicevoorzitter RBO Noord) vond onlangs een themabijeenkomst plaats over Landbouw en Water. Deze werd georganiseerd in het kader van het Regionaal Bestuurlijk Overleg Noord (RBO Noord), waar provincies, waterschappen, gemeenten, waterbedrijven, Rijkswaterstaat en de ministeries van IenW en LNV samenwerken aan de Kaderrichtlijn Water-doelstellingen in Noord-Nederland.

Lees meer