Alle Nagelstudio's in Groningen
Aanbevolen nagelstudio's
Blader per stad
Groningen
Veendam
Lees meer over Groningen
Vlag en wapen
Vlag
De provinciale vlag is vastgesteld in 1950. Ook de vlag verwijst naar stad en Ommelanden. De rode en blauwe hoekvlakken verwijzen naar de kleuren van de Ommelanden, het centrale groene kruis verwijst naar de stad en de handelsrelatie die de Stad in de Middeleeuwen had met de Scandinavische landen. In tegenstelling tot het Scandinavische model echter, staat het kruis bij de Groninger vlag in het midden. Dit benadrukt de centrale positie van de stad Groningen in het heden en het verleden.
Wapen
Het wapen van de provincie Groningen is officieel vastgesteld bij Koninklijk Besluit op 30 december 1947. Het wapen dateert echter al uit de zestiende eeuw. Het is tot stand gekomen nadat de stad en de Ommelanden, na de reductie van de stad in 1594 verenigd werden in een gewest. Het wapen is dan ook een combinatie van het wapen van de stad en het wapen van de Ommelanden.
In het eerste en derde kwartier staat het wapen van de stad. Hiermee worden de gebieden gesymboliseerd die rechtstreeks onder het bestuur van de stad vielen (Gorecht, beide Oldambten, Reiderland en Westerwolde).
In het tweede en vierde kwartier staat het wapen van de Ommelanden. Dit bestaat uit een zilveren schild met drie blauwe balken en elf rode harten. De drie balken staan voor de drie Ommelanden, Hunsingo, Fivelingo en Westerkwartier. De elf rode harten verwijzen naar de onderkwartieren van de drie Ommelanden. De rode harten zijn niet afgeleid van de Friese vlag, die pas uit de 19e eeuw dateert (zie Klein Friesland en de geschiedenis van de Friese vlag).
Het wapen wordt gedekt door een gouden kroon van vijf bladeren en vier parels. Het wordt aan weerszijden vastgehouden door een gouden leeuw als symbool van Nederland.
Cultuur
Taal
Oorspronkelijk was het grootste deel van de huidige provincie Groningen Friestalig. Alleen in de stad en directe omgeving, en in Westerwolde werd in het verleden al een Nedersaksisch dialect gesproken. Vermoedelijk door de groeiende invloed van de stad op de Ommelanden hebben deze laatsten het Fries ingeruild voor het Gronings.
Het Gronings heeft binnen de groep van de Nedersaksische dialecten een duidelijke eigen plaats. Aangenomen wordt dat dit deels komt door de invloed die het Fries heeft gehad op de vorming van het dialect. Het dialect dat het meest verwant is aan het Gronings wordt ook niet in Nederland gesproken, maar direct over de grens in Oost-Friesland waar zich een vergelijkbaar proces, van Fries naar Nedersaksisch heeft voorgedaan. Overigens is nog steeds een zeer klein gedeelte, in het zuidelijke Westerkwartier, van de provincie Friestalig. Waarschijnlijk is dit het gevolg van recentere immigratie vanuit Friesland, gezien in de Ommelanden overwegend Oosterlauwers Fries werd gesproken.
Volksgebruiken
Typisch Groningse volksgebruiken zijn neutenschaiten, ook op e gorre genoemd, kinken en kaaibakken.
In plaatsen als Ter Apel en Kloosterburen, met een aanzienlijk katholiek bevolkingsdeel, wordt carnaval gevierd. Op het Hoogeland wordt hier en daar nog een meiboom geplant . Net zoals in Limburg en andere delen van het land wordt er op 11 november langs de deuren gelopen voor Sint-Maarten. Aan deze Sint-Maarten hebben de Martinikerk en de Martinitoren in de Stad hun naam te danken.
In Westerwolde viert men in plaatsen als Onstwedde en Jipsinghuizen op 21 december Sint-Thomas. Op deze kortste dag van het jaar worden de kwade geesten verjaagd door op midwinterhoorns te blazen. Op 6 januari, Driekoningen, gingen kinderen vroeger langs de deuren om vervolgens snoep te ontvangen van de bewoners. Tegenwoordig wordt dit zelden tot niet meer gedaan.
Streekproducten en -gerechten
De provincie Groningen heeft, net zoals de meeste andere regio's, eigen streekproducten en streekgerechten. Voorbeelden hiervan zijn spekdikken, Groninger koek en poffert.
Cultureel erfgoed
Het cultuurhistorische erfgoed van de provincie wordt vooral gevormd door de oude dorpskerken, en door borgen (versterkte landhuizen, zoals de Fraeylemaborg in Slochteren). Langs de Duitse grens liggen de vestingdorpjes Bourtange, Bad Nieuweschans en Oudeschans. De stad Groningen kent, ondanks aanzienlijke schade die aan het einde van de Tweede Wereldoorlog werd aangericht, ook een flink aantal monumenten. In het Groninger museum zijn, naast de historische voorwerpen uit allerlei delen van Groningen en de rest van de wereld, ook stukken hedendaagse kunst te bezichtigen.
Groningen heeft een eigen feestdag, Gronings Ontzet, gevierd op 28 augustus.
De olle grieze Martinitoren en de Martinikerk zijn het 'beeldmerk' van Stad en Ommelanden.
Toerisme
Groningen is lang een toeristisch onbekend gebied gebleven. Het culturele erfgoed, vooral de stad en de vesting Bourtange en bezienswaardigheden als het Nationaal Park Lauwersmeer, de Hortus Haren en de natuur in Westerwolde en het Westerkwartier vormen de belangrijkste redenen voor toeristen om naar de provincie Groningen te komen. Vooral de stad heeft zich de afgelopen decennia ontwikkeld tot geliefd doel voor dagtrips en lange weekends, niet alleen voor Nederlanders, maar in toenemende mate ook voor buitenlanders.
Aanbevolen content over Groningen
Foto's



Video's
Winterse provincie Groningen

Winterse provincie Groningen vanuit de lucht
Groningen van boven

Bekijk de compilatie van de mooiste luchtshots van Groningen.
Provincie Groningen

Een van de top thema's van de Provincie Groningen is leefbaarheid.
Zeven redenen om Groningen te bezoeken

Er gaat niets boven Groningen: in deze film ziet u waarom de provincie Groningen een bezoek waard is!
Links
VVV Groningen
Wat maakt Groningen nou eigenlijk Groningen? Laat u verrassen door de verschillende gezichten van zowel de stad als provincie.
BezoekLaatste nieuws
Oomkens vernieuwt met duurzaam en slim houtwerk
23-07-2025 06:22
Timmerfabriek Oomkens uit Middelstum werkt elke dag met hout. Ze maken kozijnen, dakkapellen en andere bouwdelen. Sinds kort gebruiken ze een nieuwe machine die het zagen en frezen automatisch doet. Deze slimme machine konden ze aanschaffen dankzij de subsidie Innovatief en Duurzaam van de provincie Groningen. Sebastian Jünemann van Oomkens zegt: “Dankzij de subsidie konden we echt een stap vooruitzetten.” De machine werkt sneller en maakt minder fouten. Zo verspillen ze minder hout en is het werk duurzamer. “We doen nu in één keer wat we vroeger met de hand deden,” vertelt Sebastian. Bekijk de video Een bouwpakket uit de machine De nieuwe machine bij Oomkens is eigenlijk een soort slimme timmerman. Op kantoor maken medewerkers een bouwtekening op de computer. Die tekening gaat direct naar de machine in de werkplaats. De machine weet dan precies wat er moet gebeuren. Hij zaagt het hout, freest sleuven en maakt gaten op de juiste plek. Alles gebeurt automatisch en supernauwkeurig. Zo komt er een compleet bouwpakket uit, bijvoorbeeld voor een dakkapel. De onderdelen passen precies in elkaar en kunnen direct gemonteerd worden. Groei en kansen op de werkvloer Omdat de machine sneller werkt, is er meer te doen in de montage. Daardoor zijn er extra mensen nodig om alles in elkaar te zetten en af te werken. Ook mensen die wat meer hulp nodig hebben op de arbeidsmarkt kunnen nu makkelijker instromen. “We groeien en willen dat samen met andere bedrijven in Groningen doen,” zegt Sebastian. Bijdrage aan Groningen Spoorzone Oomkens gebruikt de machine ook voor de verbouwing van het hoofdstation van de stad Groningen. Dit project is onderdeel van Groningen Spoorzone. Sebastian is trots: “Zonder deze machine hadden we dit project misschien niet kunnen doen.” Toekomstplannen Oomkens wil verder groeien. Ze denken al na over een tweede machine. Ze willen werk naar Groningen halen en samen met andere bedrijven duurzame producten maken. Die ambitie is niet onopgemerkt gebleven: het bedrijf is genomineerd voor de Groninger Ondernemingsprijs 2025. Een mooie erkenning voor hun innovatieve en sociale manier van werken.
Betonwerk doorlaatduiker afgerond
22-07-2025 06:27
Het betonwerk voor de bouw van de doorlaatduiker is klaar. Ook zijn de voorzieningen voor de in- en uitstroom van water gebouwd. Een rooster in de duiker moet voorkomen dat bijvoorbeeld takken met het zoute water het proefgebied voor zilte teelt instromen. Ook zijn rondom de doorlaatduiker stenen gestort om de bodem te beschermen tegen erosie.
Fietsenstallingen in Marum vernieuwd en uitgebreid
21-07-2025 07:17
Reizigers in Marum kunnen hun fiets weer makkelijk en droog stallen bij het P+R-terrein langs de snelweg A7. De verouderde parkeerplekken en overkappingen zijn vervangen en het aantal stallingen is uitgebreid naar 250 plaatsen. De gemeente Westerkwartier ontving € 123.000 subsidie van de provincie om de plannen uit te voeren.
Vertraging bij verwijdering damwanden getijdenduiker
17-07-2025 11:47
In maart heeft de aannemer de stroomgeul aan de zeezijde gebaggerd en stenen gestort om te voorkomen dat het stromende water de bodem uitholt. Daarna was het de bedoeling om de damwanden te verwijderen, maar technische problemen hierbij hebben helaas voor vertraging in de bouw gezorgd.
Vernieuwde station Groningen in gebruik genomen
14-07-2025 07:52
Na een treinvrije periode van 64 dagen rijden er weer treinen van en naar station Groningen. Op zondag 13 juli, iets voor half acht in de ochtend, reed de eerste trein het vernieuwde station binnen.
Onderzoek met helikoptermetingen vanaf 1 augustus van start
10-07-2025 08:08
Vanaf 1 augustus vliegt een helikopter over delen van Groningen, Drenthe en Fryslân om de ondergrond in kaart te brengen. Op deze manier kunnen we zien waar kleilagen liggen die het grondwater beschermen en waar zoet en zout grondwater zit. De helikopter vliegt overdag op zo’n 80 meter hoogte, met een snelheid van 60 tot 80 kilometer per uur en beweegt zich in rechte lijnen heen en weer over het gebied. Onder de helikopter hangt een speciaal meetinstrument dat metingen uitvoert. Deze activiteiten zijn onderdeel van het landelijke project FRESHEM-NL.